fbpx
Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)

Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)

Próbowałaś już Tarka dal? To jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na indyjski dal, czyli potrawę, w której pierwsze skrzypce grają warzywa strączkowe. U mnie gwiazdą obiadu została czerwona soczewica. Czego potrzebujesz?- 1 szklanki czerwonej soczewicy,- 1 cebuli pokrojonej w kostkę,- 1 ząbku czosnku,- 1 łyżeczki kminku,- 1 łyżeczki garam masala,- 1 łyżeczki mielonej kolendry,- 1/2...

czytaj dalej
Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy

Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy

Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na herbatę, która pomoże Ci okiełznać Twoją Vatę. Sięgam po nią zawsze, gdy czuję, że emocje przejmują kontrolę i potrzebuję wrócić do siebie. Potrzebujesz:- 1 łyżeczki kardamonu,- 1 cm świeżego imbiru lub 1/3 suszonego imbiru (jeśli masz wysoki poziom Pitty możesz pominąć ten składnik),- 1 łyżeczki adżłanu (kminku koptyjskiego),- 1 łyżeczki cynamonu...

czytaj dalej
Trzy kroki do zadbania o siebie w duchu Ajurwedy na kwarantannie

Trzy kroki do zadbania o siebie w duchu Ajurwedy na kwarantannie

Artykuł jest podsumowaniem rozmowy z Kariną Mrozicką, z KM Style, z którą rozmawiałyśmy o tym, jak Ajurweda w praktyczny i prosty sposób może nam pomóc w zadbaniu o siebie w tych trudnych czasach: Sytuacja, w której wszyscy się znaleźliśmy to czas, o którym najprawdopodobniej w przyszłości będzie można przeczytać w podręcznikach do historii. To czas, który testuje to, co wiemy na temat tego, jak...

czytaj dalej
Ajurwedyjskie spojrzenie na pandemię

Ajurwedyjskie spojrzenie na pandemię

Tekst tego artykułu powstał na podstawie nagrania mojego nauczyciela Ajurwedy, dr Aruna Sharmy, z Ayuskama Ayurveda Institute, w Indiach. Oryginał nagrania w języku angielskim możesz znaleźć tutaj: Już 3000 lat temu Charaka poświęcił cały rozdział zjawisku pandemii w swoim dziele “Charaka Samhita”. Starał się spojrzeć z całościowej, holistycznej perspektywy na to, co dokładnie ją wywołuje....

czytaj dalej
Balansująca zupa z marchewki i imbiru

Balansująca zupa z marchewki i imbiru

Pamiętaj, że to, co jesz, ma wpływ na to, jak się czujesz. Także pod kątem emocjonalnym. Dlatego, jeśli to, co dzieje się wokół Ciebie, osłabia Twój wewnętrzny spokój - postaw na ciepłe, balansujące posiłki. Co to znaczy "balansujące posiłki"? Jest nim na przykład aromatyczna zupa z marchewki z dodatkiem imbiru. Potrzebujesz: - 3 duże marchewki, - warzywa na rosół (seler, korzeń pietruszki,...

czytaj dalej
Uzdrów sam siebie – recenzja książki

Uzdrów sam siebie – recenzja książki

Współcześnie istnieje już wiele mocnych dowodów na to, że istnieje powiązanie pomiędzy ciałem a umysłem, choć kilkadziesiąt lat temu takie teorie wywoływały salwy śmiechu. Wiele sytuacji życiowych takich, jak chociażby utrata osoby bliskiej zwiększa Twoją podatność na zachorowanie i obciąża Twój układ odpornościowy.To coś, czego nie da się namacalnie zbadać naukową aparaturą, ale nie da się...

czytaj dalej
Kitchari – klasyka (ajur) gatunku

Kitchari – klasyka (ajur) gatunku

Kitchari to klasyka (ajur)gatunku i zarazem świetne danie, które działa balansująco na nasz nastrój i układ odpornościowy. Czego potrzebujesz, żeby je przyrządzić w takiej wersji?- 3 łyżki ryżu Basmati,- 3 łyżki żółtej fasolki mung lub czerwonej soczewicy,- 1 ząbek czosnku,- 1/2 cebuli,- 1 łyżkę masła klarowanego (ghee),- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy,- 1/2 łyżeczki nasion kminku,- 1/2 łyżeczki...

czytaj dalej
Lekcje w czasach Korony

Lekcje w czasach Korony

Długo zastanawiałam się, czy chcę cokolwiek napisać w związku z tym, co obecnie się dzieje. Głównie dlatego, że nie chciałam dokładać cegiełki strachu do atmosfery, która i tak jest już pełna lęku i Vaty. Ale chcę napisać Ci o tym, co do mnie przyszło i sprawdzić, czy być może czujesz podobnie. Mam poczucie, że nastał czas próby. Próby na wielu płaszczyznach: poczucia wspólnoty,...

czytaj dalej
Pieczone gruszki z cynamonem

Pieczone gruszki z cynamonem

Co powiesz na deser serwowany na ciepło? Twoja Vata będzie Ci wdzięczna  Potrzebujesz:- 2 gruszki (możesz je też zastąpić jabłkami),- szczyptę cynamonu,- 1 łyżeczkę oleju kokosowego,- 1 łyżeczkę syropu klonowego.   Obierz gruszki i przekrój na pół. Posmaruj je olejem kokosowym i oprósz cynamonem. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut, a na koniec na termoobiegu przez 5 minut. Polej odrobiną...

czytaj dalej
Pięć żywiołów i dosze

Pięć żywiołów i dosze

Jedną z fundamentalnych zasad Ajurwedy jest koncepcja pięciu żywiołów. Jej podstawą jest założenie, że cokolwiek istnieje we wszechświecie, istnieje również w nas. Jesteśmy mikrokosmosem w makrokosmosie. Nie jesteśmy częścią Natury. Jesteśmy Naturą.  To sprawia, że jesteśmy stworzeni z tych samych rzeczy, co otaczający nas świat zewnętrzny. Te same żywioły, które w nim rządzą, wpływają też na...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 8 | 9 | 10 | 11 | 12