fbpx
Przepis na ajurwedyjskie złote mleko

Przepis na ajurwedyjskie złote mleko

Złote mleko to jeden z ajurwedyjskich klasyków. Dzięki swojej unikalnej, a zarazem prostej kombinacji składników, ma działanie balansujące na wszystkie trzy dosze.  Jego fundamentem jest kurkuma, która nadaje złotawy odcień. W takiej odsłonie jej działanie jest wzmocnione dzięki połączeniu (zawartego w niej) gorzkiego smaku ze smakiem słodkim (pochodzącym z mleka).  Co dobrego niesie ze sobą...

czytaj dalej
Jak zrobić masło klarowane (ghee)?

Jak zrobić masło klarowane (ghee)?

Jeśli Ajurweda towarzyszy Ci już od jakiegoś czasu, to na pewno słyszałaś już o ghee (wym. "gi") - maśle klarowanym. To produkt, który jest nazywany "ajurwedyjskim złotem" dzięki swoim niezliczonym właściwościom prozdrowotnym i uniwersalności stosowania.  Chciałabym Cię zachęcić do przyrządzenia masła klarownego na własną rękę. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że masła klarowane dostępne w...

czytaj dalej
Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)

Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)

Próbowałaś już Tarka dal? To jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na indyjski dal, czyli potrawę, w której pierwsze skrzypce grają warzywa strączkowe. U mnie gwiazdą obiadu została czerwona soczewica. Czego potrzebujesz?- 1 szklanki czerwonej soczewicy,- 1 cebuli pokrojonej w kostkę,- 1 ząbku czosnku,- 1 łyżeczki kminku,- 1 łyżeczki garam masala,- 1 łyżeczki mielonej kolendry,- 1/2...

czytaj dalej
Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy

Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy

Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na herbatę, która pomoże Ci okiełznać Twoją Vatę. Sięgam po nią zawsze, gdy czuję, że emocje przejmują kontrolę i potrzebuję wrócić do siebie. Potrzebujesz:- 1 łyżeczki kardamonu,- 1 cm świeżego imbiru lub 1/3 suszonego imbiru (jeśli masz wysoki poziom Pitty możesz pominąć ten składnik),- 1 łyżeczki adżłanu (kminku koptyjskiego),- 1 łyżeczki cynamonu...

czytaj dalej
Trzy kroki do zadbania o siebie w duchu Ajurwedy na kwarantannie

Trzy kroki do zadbania o siebie w duchu Ajurwedy na kwarantannie

Artykuł jest podsumowaniem rozmowy z Kariną Mrozicką, z KM Style, z którą rozmawiałyśmy o tym, jak Ajurweda w praktyczny i prosty sposób może nam pomóc w zadbaniu o siebie w tych trudnych czasach: Sytuacja, w której wszyscy się znaleźliśmy to czas, o którym najprawdopodobniej w przyszłości będzie można przeczytać w podręcznikach do historii. To czas, który testuje to, co wiemy na temat tego, jak...

czytaj dalej
Ajurwedyjskie spojrzenie na pandemię

Ajurwedyjskie spojrzenie na pandemię

Tekst tego artykułu powstał na podstawie nagrania mojego nauczyciela Ajurwedy, dr Aruna Sharmy, z Ayuskama Ayurveda Institute, w Indiach. Oryginał nagrania w języku angielskim możesz znaleźć tutaj: Już 3000 lat temu Charaka poświęcił cały rozdział zjawisku pandemii w swoim dziele “Charaka Samhita”. Starał się spojrzeć z całościowej, holistycznej perspektywy na to, co dokładnie ją wywołuje....

czytaj dalej
Balansująca zupa z marchewki i imbiru

Balansująca zupa z marchewki i imbiru

Pamiętaj, że to, co jesz, ma wpływ na to, jak się czujesz. Także pod kątem emocjonalnym. Dlatego, jeśli to, co dzieje się wokół Ciebie, osłabia Twój wewnętrzny spokój - postaw na ciepłe, balansujące posiłki. Co to znaczy "balansujące posiłki"? Jest nim na przykład aromatyczna zupa z marchewki z dodatkiem imbiru. Potrzebujesz: - 3 duże marchewki, - warzywa na rosół (seler, korzeń pietruszki,...

czytaj dalej
Uzdrów sam siebie – recenzja książki

Uzdrów sam siebie – recenzja książki

Współcześnie istnieje już wiele mocnych dowodów na to, że istnieje powiązanie pomiędzy ciałem a umysłem, choć kilkadziesiąt lat temu takie teorie wywoływały salwy śmiechu. Wiele sytuacji życiowych takich, jak chociażby utrata osoby bliskiej zwiększa Twoją podatność na zachorowanie i obciąża Twój układ odpornościowy.To coś, czego nie da się namacalnie zbadać naukową aparaturą, ale nie da się...

czytaj dalej
Kitchari – klasyka (ajur) gatunku

Kitchari – klasyka (ajur) gatunku

Kitchari to klasyka (ajur)gatunku i zarazem świetne danie, które działa balansująco na nasz nastrój i układ odpornościowy. Czego potrzebujesz, żeby je przyrządzić w takiej wersji?- 3 łyżki ryżu Basmati,- 3 łyżki żółtej fasolki mung lub czerwonej soczewicy,- 1 ząbek czosnku,- 1/2 cebuli,- 1 łyżkę masła klarowanego (ghee),- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy,- 1/2 łyżeczki nasion kminku,- 1/2 łyżeczki...

czytaj dalej
Lekcje w czasach Korony

Lekcje w czasach Korony

Długo zastanawiałam się, czy chcę cokolwiek napisać w związku z tym, co obecnie się dzieje. Głównie dlatego, że nie chciałam dokładać cegiełki strachu do atmosfery, która i tak jest już pełna lęku i Vaty. Ale chcę napisać Ci o tym, co do mnie przyszło i sprawdzić, czy być może czujesz podobnie. Mam poczucie, że nastał czas próby. Próby na wielu płaszczyznach: poczucia wspólnoty,...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 8 | 9 | 10 | 11