fbpx
Ajurwedyjskie śniadanie… czyli jakie?

Ajurwedyjskie śniadanie… czyli jakie?

 Bardzo często dostaję pytania o to, jak powinno wyglądać ajurwedyjskie śniadanie i co może znaleźć się na porannym talerzu. Zanim przejdziemy do konkretnych propozycji, zacznijmy od przeanalizowania tego, co to znaczy w tym przypadku “ajurwedyjskie”? Ajurweda uczy, że przed tym, jak zasiądziemy do posiłku (a nawet zanim zaczniemy go jeszcze przygotowywać), warto zadać sobie jedno, podstawowe...

czytaj dalej
Podstawy diety dla zaburzonej Vaty

Podstawy diety dla zaburzonej Vaty

Dzisiaj odpowiadam na pytanie dotyczące diety, której zadaniem jest zrównoważenie nadmiaru Vaty. Żeby łatwiej było Ci zrozumieć zalecenia dotyczące jadłospisu, zaczniemy nietypowo - od gun, czyli właściwości i jakości, które towarzyszą Vacie na poziomie subtelnym.  Więcej znajdziesz w poniższym nagraniu: To nagranie z cyklu #konkretnieoAjurwedzie. Konkretny temat, konkretne pytanie i konkretna...

czytaj dalej
Ajurwedyjska herbata na złość i drażliwość

Ajurwedyjska herbata na złość i drażliwość

Podczas konsultacji często mówię o tym, że każda z dosz stawia przed nami wyzwania. Zarówno te na poziomie fizycznym, jak i te emocjonalne. Niewątpliwie emocja złości i drażliwość są nieodłącznie związane z Pittą. W takich chwilach warto sięgnąć po coś, co będzie miało działanie chłodzące. Mimo, że herbata jest ciepła, z perspektywy Ajurwedy bardziej liczy się tutaj jej efekt potrawienny,...

czytaj dalej
Co jest najważniejsze w budowaniu nawyków?

Co jest najważniejsze w budowaniu nawyków?

"Co jest najważniejsze w budowaniu nawyków w duchu Ajurwedy?" to bardzo szerokie pytanie. Myślę, że żeby na nie właściwie odpowiedzieć, warto pochylić się nad samym pojęciem nawyku i tego, co ze sobą niesie.  Z perspektywy mojej dotychczasowej wiedzy i doświadczenia w towarzyszeniu różnym osobom w procesie zmiany, kluczową rolę odgrywa tutaj uważność i samoświadomość. Więcej znajdziesz w...

czytaj dalej
Cel życia według Ajurwedy

Cel życia według Ajurwedy

Przygotowałam dla Ciebie nagranie mojego nauczyciela i przewodnika po świecie Ajurwedy, doktora Aruna Sharmy z Ayuskama Ayurvedic Institute z polskimi napisami. Chcę, żebyś miała okazję poznać - zarówno jego, jak i jego sposób opowiadania o Ajurwedzie.  W codziennym pędzie często zapominamy o tym, co jest najważniejsze. To może być tym trudniejsze, biorąc pod uwagę to, co od kilku miesięcy...

czytaj dalej
Jak sprawdzić, jaką jestem doszą?

Jak sprawdzić, jaką jestem doszą?

Pytanie "Jaką jestem doszą" można rozpatrywać z dwóch, oddzielnych perspektyw. Pierwszą perspektywą jest nasze Prakriti, czyli potencjał zdrowia, z którym przychodzimy na świat. Można powiedzieć, że to pewnego rodzaju ajurwedyjski genotyp, ale Ajurweda wychodzi poza pojęcie "genetypu". Uwzględnia zarówno to, jaka jesteś na poziomie ciała, jak i ducha i mówi o czymś, co często bywa nazywane...

czytaj dalej
Przepis na ajurwedyjskie złote mleko

Przepis na ajurwedyjskie złote mleko

Złote mleko to jeden z ajurwedyjskich klasyków. Dzięki swojej unikalnej, a zarazem prostej kombinacji składników, ma działanie balansujące na wszystkie trzy dosze.  Jego fundamentem jest kurkuma, która nadaje złotawy odcień. W takiej odsłonie jej działanie jest wzmocnione dzięki połączeniu (zawartego w niej) gorzkiego smaku ze smakiem słodkim (pochodzącym z mleka).  Co dobrego niesie ze sobą...

czytaj dalej
Jak zrobić masło klarowane (ghee)?

Jak zrobić masło klarowane (ghee)?

Jeśli Ajurweda towarzyszy Ci już od jakiegoś czasu, to na pewno słyszałaś już o ghee (wym. "gi") - maśle klarowanym. To produkt, który jest nazywany "ajurwedyjskim złotem" dzięki swoim niezliczonym właściwościom prozdrowotnym i uniwersalności stosowania.  Chciałabym Cię zachęcić do przyrządzenia masła klarownego na własną rękę. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że masła klarowane dostępne w...

czytaj dalej
Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)

Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)

Próbowałaś już Tarka dal? To jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na indyjski dal, czyli potrawę, w której pierwsze skrzypce grają warzywa strączkowe. U mnie gwiazdą obiadu została czerwona soczewica. Czego potrzebujesz?- 1 szklanki czerwonej soczewicy,- 1 cebuli pokrojonej w kostkę,- 1 ząbku czosnku,- 1 łyżeczki kminku,- 1 łyżeczki garam masala,- 1 łyżeczki mielonej kolendry,- 1/2...

czytaj dalej
Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy

Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy

Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na herbatę, która pomoże Ci okiełznać Twoją Vatę. Sięgam po nią zawsze, gdy czuję, że emocje przejmują kontrolę i potrzebuję wrócić do siebie. Potrzebujesz:- 1 łyżeczki kardamonu,- 1 cm świeżego imbiru lub 1/3 suszonego imbiru (jeśli masz wysoki poziom Pitty możesz pominąć ten składnik),- 1 łyżeczki adżłanu (kminku koptyjskiego),- 1 łyżeczki cynamonu...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 8 | 9 | 10 | 11