fbpx
Droga do siebie odc. 5 – Rozmowa z Elą Więcek

Droga do siebie odc. 5 – Rozmowa z Elą Więcek

Tym razem do cyklu spotkań "Droga do siebie" zaprosiłam Elę, twórczynię niezwykłej przestrzeni w sieci, zwanej Naturalna Bogini. To miejsce, które skupia ludzi tworzących i dających światu to, co mają w sobie najlepsze - poprzez rękodzieło, konsultacje, terapie czy inną formę pracy z drugim człowiekiem.   Zapytałam ją o to, jak to wszystko się zaczęło i jak wyglądała ścieżka, która...

czytaj dalej
Holistyczne ujęcie odporności w Ajurwedzie

Holistyczne ujęcie odporności w Ajurwedzie

Dzięki Ajurwedzie możesz spojrzeć na aspekt budowania odporności z zupełnie innej strony. Spojrzeć holistycznie - uwzględniając wszystkie elementy, które składają się na dobre funkcjonowanie Twojego układu immunologicznego. Z tego nagrania dowiesz się: - Co według Ajurwedy jest podstawą odporności? - Jak wygląda teraz Twoja odporność? (zrobimy wspólnie mały test) - Jakie są trzy najważniejsze...

czytaj dalej
Przepis na pieczone warzywa i falafel

Przepis na pieczone warzywa i falafel

Pieczone warzywka zawładnęły moim sercem od czasu wyjazdu na oczyszczanie z Ajurwedą w Bieszczadach, gdzie zaserwowała je po raz pierwszy Angelka, nasza ajurwedyjska Magda Gessler 😉 (jej bloga kulinarnego znajdziesz tutaj). Razem z aromatycznym falafelem z ciecierzycy i ryżem Basmati stają się fajnym, sycącym obiadowym posiłkiem.   Do warzyw pieczonych potrzebujesz: - 2 buraków, - 2 marchewek,...

czytaj dalej
Emocje z perspektywy Ajurwedy

Emocje z perspektywy Ajurwedy

Mam dla Ciebie nagranie live, który odbył się w grupie "Po uszy w Ajurwedzie" na Facebooku (jeśli nadal Cię w niej nie ma to bardzo Cię zapraszam!). Temat, któremu się tym razem przyjrzeliśmy z bliska dotyczy emocji i tego, jak postrzega je Ajurweda. Psychologia ajurwedyjska oferuje wyjątkowe spojrzenie na nasz świat emocjonalny, które podkreśla nierozerwalny związek ciała z umysłem. Z tego...

czytaj dalej
Przepis na pieczonego kalafiora z sosem sezamowym

Przepis na pieczonego kalafiora z sosem sezamowym

Kalafior do tej pory mnie nie zaskakiwał. Do momentu aż spróbowałam go z dodatkiem aromatycznych potraw. Do tego sos sezamowy... Bajka! To świetna przekąska na ciepło lub dodatek do dania głównego.  Dodam tylko, że osoby z zaburzeniami Vaty i dolegliwościami trawiennymi powinny uważać na to danie - dodatek przypraw sprawia, że kalafior jest mniej wzdęciotwórczy, ale jednocześnie bardziej niż w...

czytaj dalej
Mantry i ich moc z perspektywy Ajurwedy

Mantry i ich moc z perspektywy Ajurwedy

Do mojej regularnej porannej praktyki dołączyłam od jakiegoś czasu mantry. Do tej pory sięgałam po nie od czasu do czasu - można powiedzieć, że "doraźnie". Skąd płynie ich moc? Popatrz, wiele mówi sama ich nazwa: mantra to połączenie dwóch sanskryckich słów: "man" - myśleć ("manas" - oznacza umysł), "tra" - ochraniać. Czym są mantry? Mantry to sanskryckie wersety lub sylaby, które wpływają w...

czytaj dalej
Przepis na aromatyczną zupę dyniową

Przepis na aromatyczną zupę dyniową

Wiesz z czym kojarzy mi się jesień? Z sezonem na dynie! Uwielbiam ich kremistą konsystencję i kojące działanie. Z perspektywy Ajurwedy to idealne warzywo, które balansuje Vatę, zatem pięknie wkomponuje się w jesienne zawirowania. I do tego zupa dyniowa robi się tak prosto i...  szybko! Czego chcieć więcej? 😉 Potrzebujesz: - 1 dorodnej dyni Hokkaido, - 3-4 ząbki czosnku, - 1 łyżeczki mielonej...

czytaj dalej
Książki o Ajurwedzie na dobry początek

Książki o Ajurwedzie na dobry początek

To zapis nagrania live, który odbył się na grupie na Facebooku "Po uszy w Ajurwedzie". Opowiem Ci o tym, od jakich książek warto zacząć poznawanie Ajurwedy. Dlaczego warto o tym mówić? A no, dlatego że początki bywają trudne. Zwłaszcza, gdy chłoniesz jak najwięcej i jesteś otwarta na nowe. Ajurweda to rozległa, złożona wiedza, która może sprawiać, że będziesz miała poczucie, że im więcej...

czytaj dalej
Łatwy przepis na mieszankę Vata Churna

Łatwy przepis na mieszankę Vata Churna

Późne lato (odpowiednik okresu monsunowego w niektórych częściach świata) trwa do około połowy września, charakteryzuje się wieloma czynnikami, które podnoszą Vatę w naszym organizmie. Jednym z prostszych sposobów jest dodawanie do potraw mieszanki przypraw balansującej Vatę, zwanej potocznie "Vata Churna" ("churna" oznacza nic innego jak "proszek"). Możesz oczywiście kupić gotową mieszankę......

czytaj dalej
Największe wyzwania emocjonalne każdej z dosz

Największe wyzwania emocjonalne każdej z dosz

Każda z dosz ma wyzwania, które przed nią stoją. Zarówno te na poziomie fizycznym, jak i te na subtelniejszym poziomie - emocjonalnym. Dzisiaj przyjrzymy się temu drugiemu aspektowi. Opowiem Ci o tym, jakie najtrudniejsze emocje do przepracowania pojawiają się u Vaty, Pitty i Kaphy i jak sobie z nimi poradzić. Najczęstszym i zarazem największym wyzwaniem dla Vaty jest znalezienie jednego...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7