fbpx
Książki o Ajurwedzie na dobry początek

Książki o Ajurwedzie na dobry początek

To zapis nagrania live, który odbył się na grupie na Facebooku "Po uszy w Ajurwedzie". Opowiem Ci o tym, od jakich książek warto zacząć poznawanie Ajurwedy. Dlaczego warto o tym mówić? A no, dlatego że początki bywają trudne. Zwłaszcza, gdy chłoniesz jak najwięcej i jesteś otwarta na nowe. Ajurweda to rozległa, złożona wiedza, która może sprawiać, że będziesz miała poczucie, że im więcej...

czytaj dalej
Łatwy przepis na mieszankę Vata Churna

Łatwy przepis na mieszankę Vata Churna

Późne lato (odpowiednik okresu monsunowego w niektórych częściach świata) trwa do około połowy września, charakteryzuje się wieloma czynnikami, które podnoszą Vatę w naszym organizmie. Jednym z prostszych sposobów jest dodawanie do potraw mieszanki przypraw balansującej Vatę, zwanej potocznie "Vata Churna" ("churna" oznacza nic innego jak "proszek"). Możesz oczywiście kupić gotową mieszankę......

czytaj dalej
Największe wyzwania emocjonalne każdej z dosz

Największe wyzwania emocjonalne każdej z dosz

Każda z dosz ma wyzwania, które przed nią stoją. Zarówno te na poziomie fizycznym, jak i te na subtelniejszym poziomie - emocjonalnym. Dzisiaj przyjrzymy się temu drugiemu aspektowi. Opowiem Ci o tym, jakie najtrudniejsze emocje do przepracowania pojawiają się u Vaty, Pitty i Kaphy i jak sobie z nimi poradzić. Najczęstszym i zarazem największym wyzwaniem dla Vaty jest znalezienie jednego...

czytaj dalej
Woda z perspektywy Ajurwedy – co, jak, ile, gdzie i kiedy?

Woda z perspektywy Ajurwedy – co, jak, ile, gdzie i kiedy?

Kwestia odpowiedniego nawadniania zajmuje ważne miejsce w Ajurwedzie. To podstawowy element nie tylko nawilżania, ale także wspomagania naturalnych procesów detoksykacji naszego organizmu. Ajurweda dysponuje szczegółowym opisem nie tylko tego, ile pić, ale też tego kiedy i jak to robić. Jak to zwykle bywa, odpowiedź na te pytania z perspektywy Ajurwedy brzmi: "To zależy" 😉 Więcej opowiadałam o...

czytaj dalej
Tradycyjny przepis na Garam Masala

Tradycyjny przepis na Garam Masala

Mówi się, że Garam Masala - czyli aromatyczna mieszanka przypraw, jest czymś w rodzaju indyjskiej "Vegety", bo dodaje się ją prawie do wszystkiego 😉 (nawet do porannej jajecznicy!). Każdy region Indii ma nieco inną odmianę, ale dzisiaj chcę Ci pokazać tę z północnych Indii, w których uczyłam się Ajurwedy. Potrzebujesz: - 1/4 łyżeczki nasion kolendry, - 1/2 łyżeczki nasion kuminu,  - 1/8...

czytaj dalej
Jak dbać o siebie dzięki Ajurwedzie?

Jak dbać o siebie dzięki Ajurwedzie?

Kamila Frontino zaprosiła mnie do rozmowy na swojej grupie Slow Sisters Tribe - Społeczność Kobiet Żyjących Uważnie o tym, jak Ajurweda może nam pomóc w zadbaniu o siebie na co dzień. Rozmawiałyśmy o samoakceptacji, trosce o siebie i o tym, jak małe nawyki budują nasz ogólny dobrostan. Tutaj znajdziesz nagranie z naszego spotkania:  Jeśli czujesz, że chcesz wejść głębiej w Ajurwedę i czujesz, że...

czytaj dalej
Śniadaniowy Ajurprzepisownik – 18 prostych przepisów na ciepłe śniadanie

Śniadaniowy Ajurprzepisownik – 18 prostych przepisów na ciepłe śniadanie

Śniadaniowy Ajurprzepisownik to wspólna inicjatywa społeczności skupionej na prowadzonej przeze mnie w 2021 roku grupie "Po uszy w Ajurwedzie". Można w niej znaleźć cały ogrom inspiracji - to właśnie ten ogrom doprowadził do tego, że stworzyłyśmy wspólnie zbiór śniadaniowych przepisów dzięki którym już nigdy nie będziesz musiała się rano zastanawiać "Ale co by tu zjeść..." 😉 Dziękuję Wam,...

czytaj dalej
Najczęstsze błędy Ajurświeżaków

Najczęstsze błędy Ajurświeżaków

To nagranie live, który odbył się w grupie Po uszy w Ajurwedzie. Opowiadam w nim o tym: - jakie 7 najczęstszych błędów popełniają osoby zaczynające swoją przygodę z Ajurwedą? - jak ich uniknąć? - jak to wyglądało u mnie i u osób, z którymi pracuję na konsultacjach? Więcej znajdziesz w poniższym nagraniu:  Pobierz bezpłatny mini-ebookA jeśli masz chęć przeczytać coś jeszcze... Lassi na słono,...

czytaj dalej
Przepis na Lassi: na słodko, na słono i w wersji wegańskiej

Przepis na Lassi: na słodko, na słono i w wersji wegańskiej

Gdy myślę o smakach z naszej podróży do Jaipuru, jeden przychodzi mi od razu do głowy: Lassi! Sprzedawane od 70 lat w słynnej budce Lassiwala. Było obłędnie pyszne, więc nic dziwnego, że ustawiały się do niego kolejki (głównie tubylców). Do dzisiaj śni mi się po nocach... Lassi tradycyjnie wypija się w Indiach po posiłku. Na pewno kojarzysz jego odmianę - znane Mango Lassi. Niewątpliwie, jest...

czytaj dalej
Przepis na ajurwedyjskie kulki Mocy

Przepis na ajurwedyjskie kulki Mocy

Tego typu kulki miały swój czas świetności kilka lat temu i zostały osławione m.in. przez Ewę Chodakowską czy Anię Lewandowską. Dlaczego "kulki Mocy"? Bo to świetna, energetyzująca przekąska, po którą możesz sięgnąć, gdy poczujesz głód, ale jeszcze nie przyszła pora na większy posiłek. Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu sprawisz, że Twoje kulki mocy będą bardziej lekkostrawne i...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 8 | 9 | 10 | 11