Przepis na Lassi: na słodko, na słono i w wersji wegańskiej
Gdy myślę o smakach z naszej podróży do Jaipuru, jeden przychodzi mi od razu do głowy: Lassi! Sprzedawane od 70 lat w słynnej budce Lassiwala. Było obłędnie pyszne, więc nic dziwnego, że ustawiały się do niego kolejki (głównie tubylców). Do dzisiaj śni mi się po nocach... Lassi tradycyjnie wypija się w Indiach po posiłku. Na pewno kojarzysz jego odmianę - znane Mango Lassi. Niewątpliwie, jest...
Przepis na ajurwedyjskie kulki Mocy
Tego typu kulki miały swój czas świetności kilka lat temu i zostały osławione m.in. przez Ewę Chodakowską czy Anię Lewandowską. Dlaczego "kulki Mocy"? Bo to świetna, energetyzująca przekąska, po którą możesz sięgnąć, gdy poczujesz głód, ale jeszcze nie przyszła pora na większy posiłek. Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu sprawisz, że Twoje kulki mocy będą bardziej lekkostrawne i...
Trzy letnie smoothie balansujące Pittę
Lato w pełni (choć, jak to bywa w Polsce, z przerwami na deszcze 😉 ), więc i Pitta w pełni! Gorąco sprzyja jej podnoszeniu się, dlatego warto zadbać w lecie o... schłodzenie. Z pomocą mogą Ci tutaj przyjść smakowite smoothie, które możesz traktować jako przekąskę. Potrzebujesz: - 1 szklankę mleka migdałowego, - kilka daktyli Medjool (1-4, namoczonych na noc) - ich ilość zleży od tego, jak...
Szybkie wytrawne śniadanie – trzy łatwe przepisy
W ostatnim wpisie z cyklu "Ajurweda na talerzu" miałaś okazję poznać trzy proste przepisy na słodkie śniadania (jeśli to przegapiłaś to link znajdziesz pod artykułem). Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie ich inną odmianę - wersję wytrawną, która nie tylko jest odżywcza, ale i świetna w smaku. Mam nadzieję, że dzięki temu będziesz czuła większą jasność odnośnie tego, jak mogą wyglądać Twoje...
Trzy proste przepisy na słodkie śniadanie
Temat śniadań podczas konsultacji powraca jak bumerang. Dlatego wychodząc na przeciw, przygotowałam dla Ciebie trzy bardzo proste, niewymagające i mało czasochłonne przepisy na słodkie śniadania na ciepło. Najłatwiejszym i najszybszym wyborem jest ajurwedyjska owsianka. Aromatyczna, z dodatkiem rozgrzewających przypraw - jest jednym z lepszych wyborów w momencie, gdy Twoja Vata wytrąca...
Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą – zacznijmy od podstaw
Odżywianie... to wyzwanie! 😉 Bez względu na to, czy zaczynasz przygodę z Ajurwedą, czy już w niej siedzisz, zazwyczaj to temat, który przysparza sporo problemów. W tym nagraniu dowiesz się:- Jakie są najczęstsze mylne przekonania dotyczące odżywiania w zgodzie z Ajurwedą?- Które zasady można uznać za fundamentalne w kontekście odżywiania?- Od czego warto zacząć? Więcej znajdziesz w poniższym...
Co może Ci dać test na dosze, a czego… nie może?
W tym nagraniu opowiem Ci o czymś, od czego większość z nas zaczynała stawianie pierwszych kroków na ajurwedyjskiej ścieżce... od testu na dosze! Kto go nie wypełniał chociaż raz, niech pierwszy rzuci kamieniem 😉 Dowiesz się: - Co może Ci dać test na dosze? A czego nie może? - Jaki jest cel tego testu i jakie są jego zalety? - Na co warto uważać i dlaczego warto go traktować z ostrożnością?...
Bulion warzywny z jarmużem i marchewką
Aromatyczny bulion warzywny z jarmużem i marchewką. Z dedykacją dla Pitty, która stopniowo podnosi się w Naturze, gdy nadchodzi lato. Potrzebujesz: - 3 marchewki - 1 pora - 1 cebulę - 1 selera - 1 pietruszkę - 5 liści jarmużu (lub więcej, jeśli lubisz) - zielona natka pietruszki - przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy koper włoski - 2 łyżki oleju...
Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą – 3 podstawowe wskazówki
Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą jest często jednym z pierwszych wyzwań na ajurwedyjskiej ścieżce. Co powinnaś w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę? 1. Świeżość produktów, które lądują na Twoim talerzu. 2. To, kiedy jesz - pory posiłków mają ogromne znaczenie. 3. To, jak jesz - czyli to, jakie emocje towarzyszą Ci przy stole. Więcej znajdziesz w poniższym nagraniu: To nagranie z cyklu...
Przepis na naleśniki z ciecierzycy
Naleśniki z mąki z ciecierzycy (besan) to przykład pożywnego, białkowego śniadania. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości przygotowań. Potrzebujesz: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy - 3-4 szklanki wody (możesz też użyć 2 szklanki mleka roślinnego i 1-2 szklanki wody) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu - 1/2 łyżeczki chilli -...
Subiektywny ranking wpisów:
Kategorie wpisów