fbpx
Przepis na Lassi: na słodko, na słono i w wersji wegańskiej

Przepis na Lassi: na słodko, na słono i w wersji wegańskiej

Gdy myślę o smakach z naszej podróży do Jaipuru, jeden przychodzi mi od razu do głowy: Lassi! Sprzedawane od 70 lat w słynnej budce Lassiwala. Było obłędnie pyszne, więc nic dziwnego, że ustawiały się do niego kolejki (głównie tubylców). Do dzisiaj śni mi się po nocach... Lassi tradycyjnie wypija się w Indiach po posiłku. Na pewno kojarzysz jego odmianę - znane Mango Lassi. Niewątpliwie, jest...

czytaj dalej
Przepis na ajurwedyjskie kulki Mocy

Przepis na ajurwedyjskie kulki Mocy

Tego typu kulki miały swój czas świetności kilka lat temu i zostały osławione m.in. przez Ewę Chodakowską czy Anię Lewandowską. Dlaczego "kulki Mocy"? Bo to świetna, energetyzująca przekąska, po którą możesz sięgnąć, gdy poczujesz głód, ale jeszcze nie przyszła pora na większy posiłek. Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu sprawisz, że Twoje kulki mocy będą bardziej lekkostrawne i...

czytaj dalej
Trzy letnie smoothie balansujące Pittę

Trzy letnie smoothie balansujące Pittę

Lato w pełni (choć, jak to bywa w Polsce, z przerwami na deszcze 😉 ), więc i Pitta w pełni! Gorąco sprzyja jej podnoszeniu się, dlatego warto zadbać w lecie o... schłodzenie. Z pomocą mogą Ci tutaj przyjść smakowite smoothie, które możesz traktować jako przekąskę.  Potrzebujesz: - 1 szklankę mleka migdałowego, - kilka daktyli Medjool (1-4, namoczonych na noc) - ich ilość zleży od tego, jak...

czytaj dalej
Szybkie wytrawne śniadanie – trzy łatwe przepisy

Szybkie wytrawne śniadanie – trzy łatwe przepisy

W ostatnim wpisie z cyklu "Ajurweda na talerzu" miałaś okazję poznać trzy proste przepisy na słodkie śniadania (jeśli to przegapiłaś to link znajdziesz pod artykułem). Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie ich inną odmianę - wersję wytrawną, która nie tylko jest odżywcza, ale i świetna w smaku. Mam nadzieję, że dzięki temu będziesz czuła większą jasność odnośnie tego, jak mogą wyglądać Twoje...

czytaj dalej
Trzy proste przepisy na słodkie śniadanie

Trzy proste przepisy na słodkie śniadanie

Temat śniadań podczas konsultacji powraca jak bumerang. Dlatego wychodząc na przeciw, przygotowałam dla Ciebie trzy bardzo proste, niewymagające i mało czasochłonne przepisy na słodkie śniadania na ciepło.    Najłatwiejszym i najszybszym wyborem jest ajurwedyjska owsianka. Aromatyczna, z dodatkiem rozgrzewających przypraw - jest jednym z lepszych wyborów w momencie, gdy Twoja Vata wytrąca...

czytaj dalej
Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą – zacznijmy od podstaw

Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą – zacznijmy od podstaw

Odżywianie... to wyzwanie! 😉 Bez względu na to, czy zaczynasz przygodę z Ajurwedą, czy już w niej siedzisz, zazwyczaj to temat, który przysparza sporo problemów. W tym nagraniu dowiesz się:- Jakie są najczęstsze mylne przekonania dotyczące odżywiania w zgodzie z Ajurwedą?- Które zasady można uznać za fundamentalne w kontekście odżywiania?- Od czego warto zacząć? Więcej znajdziesz w poniższym...

czytaj dalej
Co może Ci dać test na dosze, a czego… nie może?

Co może Ci dać test na dosze, a czego… nie może?

W tym nagraniu opowiem Ci o czymś, od czego większość z nas zaczynała stawianie pierwszych kroków na ajurwedyjskiej ścieżce... od testu na dosze! Kto go nie wypełniał chociaż raz, niech pierwszy rzuci kamieniem 😉 Dowiesz się: - Co może Ci dać test na dosze? A czego nie może? - Jaki jest cel tego testu i jakie są jego zalety? - Na co warto uważać i dlaczego warto go traktować z ostrożnością?...

czytaj dalej
Bulion warzywny z jarmużem i marchewką

Bulion warzywny z jarmużem i marchewką

 Aromatyczny bulion warzywny z jarmużem i marchewką. Z dedykacją dla Pitty, która stopniowo podnosi się w Naturze, gdy nadchodzi lato.  Potrzebujesz: - 3 marchewki - 1 pora - 1 cebulę - 1 selera - 1 pietruszkę - 5 liści jarmużu (lub więcej, jeśli lubisz) - zielona natka pietruszki - przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy koper włoski  - 2 łyżki oleju...

czytaj dalej
Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą – 3 podstawowe wskazówki

Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą – 3 podstawowe wskazówki

Odżywianie w zgodzie z Ajurwedą jest często jednym z pierwszych wyzwań na ajurwedyjskiej ścieżce. Co powinnaś w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę? 1. Świeżość produktów, które lądują na Twoim talerzu. 2. To, kiedy jesz - pory posiłków mają ogromne znaczenie. 3. To, jak jesz - czyli to, jakie emocje towarzyszą Ci przy stole.  Więcej znajdziesz w poniższym nagraniu:  To nagranie z cyklu...

czytaj dalej
Przepis na naleśniki z ciecierzycy

Przepis na naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z mąki z ciecierzycy (besan) to przykład pożywnego, białkowego śniadania. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości przygotowań.  Potrzebujesz: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy - 3-4 szklanki wody (możesz też użyć 2 szklanki mleka roślinnego i 1-2 szklanki wody) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu - 1/2 łyżeczki chilli -...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 8 | 9 | 10 | 11 | 12