fbpx
Początki z Ajurwedą – 5 praktycznych wskazówek

Początki z Ajurwedą – 5 praktycznych wskazówek

Gdy zaczęłam poznawać Ajurwedę popełniłam z 94839384 błędów. Dlatego w tym nagraniu podzielę się z Tobą 5 wskazówkami, które sama chętnie bym sobie dała, gdy dopiero wchodziłam na ajurwedyjską ścieżkę: 1. Skupianie się na jednym obszarze.  2. Wdrażanie w życie tego, o czym czytasz i testowanie wszystkiego w praktyce. 3. Obserwacja zarówno siebie, jak i innych. 4. Znalezienie  grupy wsparcia -...

czytaj dalej
Droga do siebie – moja historia

Droga do siebie – moja historia

Skąd pomysł na podzielenie się moją historią? A no stąd, że współczesne mass media często przedstawiają historie sukcesu, które nijak mają się do rzeczywistości. Dlatego chciałabym pokazać Ci trochę inną perspektywę - życiową, z ludzką twarzą. Być może nie najpiękniejszą, ale autentyczną. Mam nadzieję, że odnajdziesz w tym nagraniu coś, czego w tym momencie potrzebujesz. Bez względu na to, czy...

czytaj dalej
Zioła ajurwedyjskie – dlaczego warto być ostrożnym?

Zioła ajurwedyjskie – dlaczego warto być ostrożnym?

Zioła ajurwedyjskie zyskują na coraz większej popularności. Bardzo często widzę, gdy ktoś poleca komuś coś, co mu pomogło... nie biorąc w ogóle pod uwagę indywidualnej sytuacji danej osoby.  Warto, żebyś pamiętała o tym, że zioła mają dużą moc. Sięgając po nie powinnaś mieć na uwadze szereg czynników, które pozwolą Ci dobrać te najlepsze, zamiast skupiać się jedynie na niwelowaniu objawu. Co...

czytaj dalej
Ajurwedyjskie śniadanie… czyli jakie?

Ajurwedyjskie śniadanie… czyli jakie?

 Bardzo często dostaję pytania o to, jak powinno wyglądać ajurwedyjskie śniadanie i co może znaleźć się na porannym talerzu. Zanim przejdziemy do konkretnych propozycji, zacznijmy od przeanalizowania tego, co to znaczy w tym przypadku “ajurwedyjskie”? Ajurweda uczy, że przed tym, jak zasiądziemy do posiłku (a nawet zanim zaczniemy go jeszcze przygotowywać), warto zadać sobie jedno, podstawowe...

czytaj dalej
Podstawy diety dla zaburzonej Vaty

Podstawy diety dla zaburzonej Vaty

Dzisiaj odpowiadam na pytanie dotyczące diety, której zadaniem jest zrównoważenie nadmiaru Vaty. Żeby łatwiej było Ci zrozumieć zalecenia dotyczące jadłospisu, zaczniemy nietypowo - od gun, czyli właściwości i jakości, które towarzyszą Vacie na poziomie subtelnym.  Więcej znajdziesz w poniższym nagraniu: To nagranie z cyklu #konkretnieoAjurwedzie. Konkretny temat, konkretne pytanie i konkretna...

czytaj dalej
Ajurwedyjska herbata na złość i drażliwość

Ajurwedyjska herbata na złość i drażliwość

Podczas konsultacji często mówię o tym, że każda z dosz stawia przed nami wyzwania. Zarówno te na poziomie fizycznym, jak i te emocjonalne. Niewątpliwie emocja złości i drażliwość są nieodłącznie związane z Pittą. W takich chwilach warto sięgnąć po coś, co będzie miało działanie chłodzące. Mimo, że herbata jest ciepła, z perspektywy Ajurwedy bardziej liczy się tutaj jej efekt potrawienny,...

czytaj dalej
Co jest najważniejsze w budowaniu nawyków?

Co jest najważniejsze w budowaniu nawyków?

"Co jest najważniejsze w budowaniu nawyków w duchu Ajurwedy?" to bardzo szerokie pytanie. Myślę, że żeby na nie właściwie odpowiedzieć, warto pochylić się nad samym pojęciem nawyku i tego, co ze sobą niesie.  Z perspektywy mojej dotychczasowej wiedzy i doświadczenia w towarzyszeniu różnym osobom w procesie zmiany, kluczową rolę odgrywa tutaj uważność i samoświadomość. Więcej znajdziesz w...

czytaj dalej
Jak sprawdzić, jaką jestem doszą?

Jak sprawdzić, jaką jestem doszą?

Pytanie "Jaką jestem doszą" można rozpatrywać z dwóch, oddzielnych perspektyw. Pierwszą perspektywą jest nasze Prakriti, czyli potencjał zdrowia, z którym przychodzimy na świat. Można powiedzieć, że to pewnego rodzaju ajurwedyjski genotyp, ale Ajurweda wychodzi poza pojęcie "genetypu". Uwzględnia zarówno to, jaka jesteś na poziomie ciała, jak i ducha i mówi o czymś, co często bywa nazywane...

czytaj dalej
Przepis na ajurwedyjskie złote mleko

Przepis na ajurwedyjskie złote mleko

Złote mleko to jeden z ajurwedyjskich klasyków. Dzięki swojej unikalnej, a zarazem prostej kombinacji składników, ma działanie balansujące na wszystkie trzy dosze.  Jego fundamentem jest kurkuma, która nadaje złotawy odcień. W takiej odsłonie jej działanie jest wzmocnione dzięki połączeniu (zawartego w niej) gorzkiego smaku ze smakiem słodkim (pochodzącym z mleka).  Co dobrego niesie ze sobą...

czytaj dalej
Jak zrobić masło klarowane (ghee)?

Jak zrobić masło klarowane (ghee)?

Jeśli Ajurweda towarzyszy Ci już od jakiegoś czasu, to na pewno słyszałaś już o ghee (wym. "gi") - maśle klarowanym. To produkt, który jest nazywany "ajurwedyjskim złotem" dzięki swoim niezliczonym właściwościom prozdrowotnym i uniwersalności stosowania.  Chciałabym Cię zachęcić do przyrządzenia masła klarownego na własną rękę. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że masła klarowane dostępne w...

czytaj dalej

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | | 8 | 9 | 10 | 11 | 12